Skip to main content

Hulsbeek Urban Sports

Bezoekadres (enkel op afspraak)
Oude Almeloseweg 11
7576 PE Oldenzaal

info@hulsbeekurbansports.nl

Tel. 06 5314 3919

Geschiedenis Skatepark Recreatiepark Het Hulsbeek in Oldenzaal

08 april 2025
Geschiedenis Skatepark Recreatiepark Het Hulsbeek in Oldenzaal

De skatebaan op recreatiepark Het Hulsbeek is legendarisch. Het is één van de beste banen van Europa en de oudste van Nederland. Het unieke ontwerp maakt de baan tevens één van de bijzonderste ter wereld. Het belang van de baan voor de skateboardsport kan dan ook niet worden onderschat.

De aanleg

Eind jaren ’70 kwam het Amerikaanse ‘straat surfen’ overwaaien naar Nederland. Dit leidde tot een ware skateboardrage in 1978. Destijds was in Oldenzaal het recreatiepark Het Hulsbeek in ontwikkeling. Recreatieschap Twente (nu Regio Twente) gaf de opdracht aan De Hollandse Wegenbouw Zanen BV om op een natuurlijke heuvel in het park een skibaan te ontwerpen. 

Ontwerper Ton Kurvers meende echter dat op deze locatie een skatebaan beter op zijn plaats zou zijn. Een skatebaan kon, in  tegenstelling tot een openlucht skibaan, het hele jaar door gebruikt worden. Ook werd met de aanleg van een skatebaan ingespeeld op de groeiende populariteit van de sport.

Nadat Ton Kurvers het recreatieschap overtuigde van zijn plannen, startte hij met het verzamelen van informatie over skatebanen in Amerika. Hij haalde zijn inspiratie voor het ontwerp onder meer uit foto’s in skateboard tijdschriften die hij kocht bij  één van de eerste skateboard winkels in Amsterdam.

Het resultaat van zijn zoektocht is een skatebaan die tot op de dag van vandaag uniek is in de wereld. Vooral de ‘snakerun’ is erg bijzonder. Deze slingerbaan loopt bergafwaarts en tijdens de afdaling kan er door de skaters geaccelereerd worden  door over de bulten te ‘pushen’ (door de knieën gaan).

Na de bouw in 1978 is de baan in 1979 geopend en vanaf dit moment ontstond er een grote skateboardscène in Twente. De baan werd regelmatig bezocht door belangrijke pioniers van het skateboarden, onder wie Maarten Relinck en Bram  Waterman. Zij ontdekten in de afdaling een ‘rechte lijn’, die oorspronkelijk niet door Kurvers was bedacht. Juist deze lijn maakt de skatebaan op Het Hulsbeek zo uniek. Ton Kurvers ontwierp dus bij toeval één van de beste skatebanen ter wereld.

Naast de snakerun bevindt zich een ‘downhill’ met ‘banks’. Dit is een rechte aflopende baan met aan de zijkanten schuine wanden. Onderaan deze downhill is een verhoging, waardoor een ‘jump’- mogelijkheid is gevormd. Deze verhoging vormt een afscheiding die de snakerun en downhill scheidt van twee lager gelegen bakken, die oorspronkelijk waren bestemd voor beginnende skateboarders. Één van deze bakken heeft een bank met een ideale ‘transition’ (ronding), waardoor deze zich uitstekend leent voor het doen van tricks.

Onderhoud en verbeteringen

De skatebaan bestaat uit een onderlaag van asfalt en een twee-componenten toplaag. Door temperatuurwisselingen laat deze toplaag op verschillende plekken regelmatig los. Daarom worden ieder jaar de losgelaten plekken opnieuw aangesmeerd. Dit gebeurt meestal enkele weken voor het skateboardevenement ‘Oerend Hard’. Er is momenteel een plan in ontwikkeling om de baan te verbeteren en veiliger te maken. Hierbij worden de gebruikers nauw betrokken. 

Belang van de baan

De skatebaan op Het Hulsbeek is één van de weinige bewaard gebleven outdoor skatebanen uit de jaren ‘70 op de wereld. Het is de oudste baan van Nederland en mogelijk ook de oudste van Europa. In ieder geval de beste uit de jaren ‘70 in Europa. Nog altijd is de baan volop in gebruik door beginnende en gevorderde skateboarders, die regelmatig van ver komen om hun talenten op deze unieke baan te beproeven. De ligging van de baan op het recreatiepark, met de zwemvijver, de bomen en de ligweides, maken deze plek een mekka voor iedere liefhebber van de skateboardsport.

Door de baan grondig te renoveren, kan deze worden bewaard als internationaal symbool voor de skateboardsport. De baan is te zien geweest in talloze nationale en internationale magazines, video’s en dvd’s. TV Oost heeft in 2008 uitgebreid
verslag gedaan van het destijds jaarlijkse evenement ‘Oerend Hard’. De baan bestaat ondertussen meer dan 45 jaar en dat kan in de skateboardsport als niets minder beschouwd worden als een mijlpaal.

MULTIDISCIPLINAIR

De skatebaan is om meerdere redenen uniek te noemen. De baan kan gezien worden als een soort van tijdscapsule. De skateboard-disciplines die in jaren 70 populair waren, zijn in de afgelopen decennia vrijwel volledig verdwenen. Maar als we op de skatebaan op het Hulsbeek kijken, zien we toch echo’s van deze vormen van skateboarden van vroeger.

Mede dankzij de populariteit van het Oerend Hard Festival zijn deze disciplines teruggekeerd, om nooit weer te vergeten. Zo wordt op de snakerun regelmatig een wedstrijdje boardercross gereden, waarbij 2 of meer skaters racen om wie het eerst het eindpunt bereikt, en wordt op de downhill een slalom gereden of catamaran, waarbij skateboarders zitten op hun board, met de voeten op het board van hun compagnon tegenover hen, de downhill afrijden tot over de eindheuvel. Op de  streetbaan onderin het park worden veel truken uit de jaren 70 in leven gehouden, naast het uitoefenen van nieuwe truken op een oude vorm baan.

Het houdt de skatebaan in leven en zo ook de skateboardsport door de jaren heen.


Laatste nieuws