Skip to main content

Doelstellingen Urban Sports Park

Waarom een Urban Sports Park?

Uit onderzoek blijkt dat Urban Sports een positieve bijdrage kunnen leveren aan de gezondheid en ontwikkeling van (kwetsbare) jongeren. Ze zijn leuk, uitdagend en zorgen voor sociale integratie, een gezondere leefstijl en het voorkomen van eenzaamheid.

Om deze voordelen voor zoveel mogelijk jongeren toegankelijk te maken, willen wij een Urban Sports park aanleggen op Het Hulsbeek in Oldenzaal. Dit park zal bestaan uit een freerun park, een calisthenics park, een pumptrack en slacklines.

Wat zijn Urban Sports?

Voorbeelden van Urban Sports zijn freerunning, calisthenics, 3*3 basketbal, bmx, bouldering, inline skating, scootering, skateboarding, slacklining, street hockey, streetdance, en streetsoccer.

Urban Sports zijn in de afgelopen jaren steeds populairder geworden bij jongeren en brengt jongeren in beweging. En dat is mooi en bijzonder, want deze nieuwe manier van bewegen is anders dan de klassieke manier waarop sport georganiseerd en beleefd wordt.

Er zijn geen kaders of trainingsroosters, maar gave trucs, eigen verantwoordelijkheid, eigen creativiteit, saamhorigheid, vrijheid en heel veel plezier. Deze sporten zijn vaak spectaculair en spreken tot de verbeelding, waarbij “met elkaar, voor elkaar” en belangrijke rol speelt.

Doelstellingen Urban Sports Park

Uit onderzoek van de Wageningen Universiteit is gebleken dat kwetsbare jongeren, die intensief sporten, meer pro-sociaal gedrag vertonen en mentaal weerbaarder zijn. Volgens een onderzoek van het Mulier Instituut zijn Urban Sports een populaire vorm van bewegen voor jongeren. Vooral jongeren met een migratieachtergrond, een laag sociaal-economisch status of een beperking zijn enthousiast over Urban Sports. Urban Sports zijn toegankelijk voor een breed publiek, waaronder kwetsbare jongeren met een licht-verstandelijke handicap, gedragsproblemen, ADHD en autisme of moeilijk toegankelijke doelgroepen zoals allochtone jongeren en vluchtelingen. Het gevoel van erbij horen, nieuwe vrienden maken is essentieel voor deze groep.

Een Urban Sports park is een bruisende, open en bedrijvige, laagdrempelige ontmoetingsplek en biedt deze jongeren een veilige en uitdagende plek om te sporten, van elkaar te leren en samen te werken en de kans om te profiteren van de vele voordelen die deze sporten te bieden hebben:

Sociale integratie: Urban Sports zijn een geweldige manier voor jongeren om nieuwe vriendschappen te sluiten en sociale contacten te leggen. Dit is vooral belangrijk voor jongeren uit kwetsbare groepen, die soms moeite hebben om aansluiting te vinden in de samenleving.

Een gezondere leefstijl: Urban Sports zijn een leuke en uitdagende manier om te bewegen en helpen jongeren hun fysieke en mentale gezondheid te verbeteren. Het is goed voor je conditie, je kunt er je gedachten mee verzetten en je emoties er een plek mee geven.

Zelfvertrouwen en weerbaarheid: Met het behalen van persoonlijke doelstellingen wordt het vertrouwen en weerbaarheid verhoogd.

Het voorkomen van eenzaamheid: Door een plek te bieden om samen te komen, te bewegen, ergens bij te horen en plezier te maken kan eenzaamheid verminderd worden.

Inspiratie en ondersteuning: Jongeren worden geïnspireerd om hun doelen te bereiken. Het brengt jongeren lessen in discipline en doorzettingsvermogen en helpt hen om samen te werken, elkaar te motiveren en hun talenten te ontwikkelen.