Skip to main content

Hulsbeek Urban Sports Park

Het Urban Sports Park

Urban Sports zijn sterk in opkomst en sluiten goed aan bij de sportbehoefte van een breed publiek onafhankelijk van leeftijd, afkomst of handicap. Urban Sports hebben een hip imago en zijn niet alleen leuk om te doen, maar ook om naar te kijken en het uit te proberen. 

Het Urban Sports Park voor diverse Urban Sport disciplines wordt gerealiseerd op het terrein van recreatiepark Het Hulsbeek in Oldenzaal. Het recreatiepark is beweegvriendelijk ingericht, zodat sporten en bewegen vanzelfsprekend is.

Het Hulsbeek is al sinds jaar en dag een hotspot voor kinderen, jongeren en volwassenen uit alle lagen van de bevolking. Het is een openbaar recreatiepark, dat dagelijks geopend is van zonsopgang tot zonsondergang. Door de natuur op een slimme manier met sport, bewegen, recreatie en toerisme te verbinden biedt dat ook economische en maatschappelijke kansen.

Door een laagdrempelig Urban Sports Park te maken, zal er synergie ontstaan tussen de groepen Urban Sporters, maar ook met de bezoekers van het recreatiepark. Door deze samensmelting ontstaat een community met een focus op samenwerking en onderling respect, waardoor naast sport en beweging ook voordelen geboden worden in het sociale en maatschappelijke domein.

Beoogde onderdelen

Het Urban Sports Park wordt een openbaar, publiek toegankelijke en uitdagende ontmoetingsplek op Recreatiepark Het Hulsbeek in Oldenzaal en zal bestaan uit:

  • een pumptrack;
  • een freerun parkours;
  • een calisthenics park;
  • en slacklines.

Het Urban Sports Park komt naast de al bestaande skateboardbaan te liggen. De in 1979 (!) aangelegde skateboardbaan op Het Hulsbeek is als oudste skatebaan van Europa uitgegroeid tot een iconische cultspot met een grote aantrekkingskracht tot ver buiten de regio en zelf tot in het buitenland.

Het Urban Sports Park zal prachtig worden weggewerkt in de omgeving. Bezoekers van het Hulsbeek zijn altijd zeer onder de indruk van de ligging van het park en de recreatiemogelijkheden, zoals zwemmen, BBQ-en en kamperen.

Pumptrack

Om ook meer ruimte te bieden aan beginnende sporters van verschillende disciplines, worden tegenwoordig vaak zogenaamde “pumptracks” aangelegd. Dit kan het beste omschreven worden als een soort hybridevorm tussen een skatepark en een crossbaan. Het zijn heuvels en kuilen die elkaar opvolgen in een ritmisch patroon.

Afgewisseld met kombochten vormen ze samen een uitdagend en afwisselend parcours. Zonder af te zetten of te trappen rijdt de gebruiker ‘pompend’ door de baan, vandaar de naam PUMP-track.

Pumptracks geven een nieuwe dimensie aan de Urban Sports en door de internationale wielerbond UCI worden er ook al grote wedstrijden op georganiseerd, zoals bijvoorbeeld de Red Bull UCI Pump Track World Championships.

Een asfalt pumptrack werkt als een grote magneet, en trekt iedereen die van urban sporten en buitenspelen houdt aan. Men noemt deze pumptracks ook wel “dé speeltuin van de toekomst”. Door het innovatieve ontwerp en het gebruik van speciaal asfalt zijn de asfalt pumptracks te rijden met mountainbikes, BMX fietsen, (stunt)steps, skates, rolschaatsen en skateboards. En dat is uniek, want waar vind je een sportfaciliteit die voor zo’n diversiteit
aan gebruikers geschikt is?

Freerun parkours

Freerunning is het ultieme gevoel van vrijheid, lichaamscontrole en kracht. De obstakels die je tegenkomt worden uitdagingen en zo leer je steeds beter te freerunnen. Van belang zijn hierbij de 5 f’s: “fun, freedom, fitness, friendship en fulfillment”.

Freerunning is een sport waarbij je jezelf zo snel, mooi en efficiënt mogelijk van punt A naar punt B verplaatst, bijvoorbeeld door het maken van salto’s over een obstakel heen. Daarnaast heb je “parkour”, het belangrijkste aspect van freerunning. Bij parkour richt je de focus op snelheid en de beste manier om obstakels te passeren.

Bij freerunning is het de bedoeling dat je je vrij beweegt en dat je je creativiteit gebruikt. Als freerunner is het belangrijk dat je parkour eerst beheerst om vervolgens je eigen draai eraan toe te voegen. Het mooiste aan deze sport is dat je leert je grenzen te verleggen, je leert te luisteren naar je lichaam en weet daardoor wanneer je iets niet of juist wel aankan en deze sport verhoogd zowel je zelfvertrouwen als je pijngrens.

Calisthenics park

Calisthenics, ook wel bekend als Street Work-out, is de moderne kunst van het trainen met lichaamsgewicht in een openbare ruimte en buitenomgeving.

Calisthenics work-out combineert klassieke gymnastiekoefeningen zoals pull ups, push ups, squats en dips, met creatieve moderne, stedelijke buitensporten zoals parkour, breakdance en freerunning.

De bewegingen variëren van explosieve overdrachtsbewegingen tussen pull ups en gymnastiekprestaties op parallelle staven.

De ene calisthenische oefening, die als geen ander staat voor street work-out, is de zogenaamde “bar muscle up”. Het is een hoge pull up die overgaat in een bar dip. Voor veel sporters is het een oneindig liefdesverhaal, omdat er zoveel verschillende manieren zijn om deze specifieke oefening uit te voeren.

Slacklines

Slacklining is een balanssport, waarbij een elastisch touw tussen twee punten wordt gespannen. Dit touw staat niet strak, maar werkt als een soort elastiek waardoor jezelf lanceren en het maken van tricks mogelijk is.

Slacklining kent verschillende varianten. Tricklining is de meest voorkomende stijl. Hierbij gaat het om het maken van allerlei tricks op een touw dat boven de grond hangt. Als je gaat Waterlinen dan kun je boven het water je nieuwste tricks op een veilige manier oefenen.

Er zijn kortere lijnen voor beginners, iets langere lijnen voor gevorderden, maar ook tricklijnen voor trucjes. Daarnaast zijn er mogelijkheden met longlijnen over het water voor lange afstanden van 30 tot wel 80 meter. Doordat hier grote krachten op komen, moeten de bouwpalen hiervoor uiteraard geschikt zijn. Dergelijke palen zullen op het hoogste punt minimaal (3m / 12kN) circa 1,2 ton moeten kunnen verdragen.