Hulsbeek Urban Sports Park - De aftrap
Kunnen de sportvoorzieningen op Het Hulsbeek worden uitgebreid met een Urban Sports hotspot? Dat wordt door een werkgroep nu uitgezocht.
Fitness en turnen in de openlucht, springen van het ene naar het andere gebouw of stunten op een skateboard, BMX, inlineskates en stuntstep: het zijn allemaal vormen van Urban Sports. Simpel gezegd is het een verzamelnaam voor stoere sport- en beweegactiviteiten waarbij sporters, zowel jong als oud, buiten hun vaardigheden laten zien. Het Hulsbeek beschikt al over een skatebaan, maar als het aan de werkgroep ligt komen daar nog enkele ‘attracties’ bij om mensen meer aan het bewegen te krijgen.
Boost voor het park
Het idee an sich ontstond bij de parkbeheerders van Het Hulsbeek en eigenaar Regio Twente. „Wij kijken jaarlijks met Regio Twente naar wat er nog meer bij Het Hulsbeek past”, zegt parkbeheerder Rob Beverdam. „In gesprekken met diverse mensen kwam urban sports naar voren. Dat hebben we hier nog niet. Als het dit park een mooie boost kan geven, waarom dan niet?”
Steeds meer interesse
Om de vraag te kunnen beantwoorden of er daadwerkelijk behoefte aan is, is een werkgroep opgericht. Jos Wissink is een van de leden van werkgroep, die bestaat uit zowel de beheerders van Het Hulsbeek als mensen die iets hebben met een urban sport. Wissink zelf zit in de BMX-wereld en kan dan ook heel blij worden van de gedachte dat Het Hulsbeek straks misschien beschikt over zo’n urban sports hotspot. En hij is niet de enige. Want volgens Wissink komt er in de regio steeds meer interesse voor deze tak van sport. Alleen beschikt de regio niet over een centraal gelegen voorziening.
Zeven voorzieningen
Zeven (bestaande) voorzieningen moeten gezamenlijk de urban sports hotspot gaan vormen, zo is te lezen in het beleidsplan van de werkgroep. Ten eerste moet het bestaande skatepark worden gerenoveerd. Verder moet er een pumptrack komen, oftewel een circuit met bulten en kombochten. De bedoeling is om hier op te rijden zonder te trappen.
Daarnaast zou het bikepark kunnen worden uitgebreid met een parcours met dirtjumps en ziet de werkgroep graag faciliteiten voor calisthenics (krachttraining met eigen lichaamsgewicht), een parcours voor freerunning, faciliteiten voor slacklining (een balanssport waarbij een touw tussen twee punten wordt gehangen) en boulderen (klimmen op minder grote hoogte).
Moeilijk bereikbare doelgroepen
Voor bepaalde faciliteiten kunnen sporters al wel elders in Nederland terecht. Zo is er in Holten een bikepark, maar die is alleen bedoeld voor mountainbikers. En voor een pumptrack moet worden uitgeweken naar het Gelderse Laren. „Dat is met het ov al helemaal niet te doen”, zegt Wissink. Door dergelijke voorzieningen op Het Hulsbeek te combineren hoopt de werkgroep dat er meer gesport gaat worden. Ook door doelgroepen die normaliter lastig te bereiken zijn, zoals hangjeugd. „We willen hen triggeren om iets nieuws uit te proberen.”
Bron: Tubantia 02-12-2020, Anne Loohuis